Markarian’s Chain. The Virgo Cluster

Virgo es una constel·lació visible a l’hemisferi nord i fàcilment localitzable seguint la nansa del Carro Gran que porta primer a Arturus (Boyer) i després a Spica, l’estel mes brillant de Virgo. En la direcció que ens marca Virgo es troba un clúster de galàxies que per mi forma una de les disposicions mes interessants del nostre hemisferi. El Clúster de Virgo, centrat a uns 54 milions d’anys llum (Mly) conté fins a 2000 galaxies. Aquest grup forma a la vegada part d’un SuperClúster, en el qual el Grup Local conté la nostra galaxia, la Via Lactia.

Aquesta imatge (obtinguda des de SSO amb el telescopi T10 de iTelescope), conté, mal contades, unes 80 (!!) galaxies que es poden arribar a distinguir a la mateixa imatge…i a la fotografia que es rebela passant per sobre en rotulo només una dotzena.

Cadascuna d’aquestes taques de llum és una inmensa galàxia amb milers de millions d’estrelles i altres tants planetes…Com a curiositat l’alineació de set d’elles rep el nom de Markarian’s Chain , la corba principal que dibuixen a la fotografia desde NGC 4477 fins a M84. Vaig ampliar una mica el camp de l’adquisició per incloure M87.

Aquesta darrera és ben coneguda per haver protagonitzat la astrofotografia mes cobejada del darrers anys: el forat negre supermasiu M87* … que com podeu imaginar no surt a la foto.