M83. El molinet Austral.

No és tan bona com la detallada imatge obtinguda pel Hubble, però aquesta fotografia, capturada amb un dels telescopis de iTelescope i processada per mi amb PixInsigth, revela una bona pila de detalls interessants d’aquesta galàxia. Si pensem que has de viatjar 15 milions d’anys a la velocitat de la llum per trobar-la (i tot i així és visible amb prismàtics, mirant cap a la constel·lació d’Hydra si tens la sort d’estar a l’estiu a l’hemisferi sud…) ens hauria de deixar glaçats que amb aquesta tecnologia relativament “casolana” puguem tenir resultats que s’hi assemblin.

M83 (Southern Pinwheel Galaxy)

M83 destaca per tenir una bona quantitat de restes de supernoves, prop de 300. Un bon laboratori per entendre una mica mes els processos pels que aquests estels exploten i retornen a la galàxia nous elements químics, nuclis processats que contribuiran a la formació de nous estels i d’algun que d’altre planeta.

I encara podem fixar-nos en detall amb una galàxia enana veïna, NGC553. Ambdues probablement van interaccionar milers de milions d’anys enrere resultant en forta activitat de formació estel·lar.