M45 Les Pleiades, un cotxe i animació japonesa

M45 és un grup d’estels molt joves. Es van formar quan encara algún Pterosaure perseguia l’avi del velociraptor, ara fa uns 100 milions d’anys. I per la lluminositat que tenen (es un dels asterismes que mes crida l’atenció al cel hivernal de l’hemisferi nord) el fet no devia pasar desaparcebut.

És un cúmul estelar molt proper. De fet és el més proper a nosaltres dels objectes del catàleg Messier (110 objectes catalogats per Charles Messier a finals del segle XVI , per no ser confosos amb un cometa). Els estels que hi veiem estan a 400 anys llum de distància i continguts en 30 anys llum, sideralment a tocar, vaja.

El que sorpren de M45 quan es fotografia (l’ull no ho arriba a copsar per si sol) es la presència de la nebulosa de reflexió al voltant dels estels més brillants, un núvol de pols insterestelar que els estels estan travessant (wikipèdia).

La fotografia es una exposició de 30 minuts formada per una composició LRGB (5×120’L + 3×120’RGB), El processat està fet amb el software APP y acabada amb Photoshop. Es va obtenir el 15 de novembre del 2020 emprant el telescopi remot T20, un Takahashi FSQ-ED equipat amb càmera astronòmica CCD SBIG STL-11000M.

I ja fora de l’astronomia… bo se si serà per la meva devoció per aquest objecte però desde fa un parell d’anys el cotxe familiar és un SUBARU, mot japonés per “Les set germanes o Pleiades” referent que la companyia japonesa de vehicles va triar als anys 50 quan de la fusió de sis companyies mes petites sortia Fuji Heavy Industries, l’actual Subaru. Com veieu el seu logo es una clara referència al cúmul estelar:

I anant una mica més enllà, com a curiositat, la Propia SUBARU va patrocinar una ONA (“Original Network Animation“) l’any 2011, creada per GAINAX i anomenada “Houkago no Pleiades” (Pleiades després de l’escola) ¡. La sèria, de cuatre curts episodis de cinc minuts cada un, explica la hist`ria de la nena Subaru, que es fa amiga d’un grup de “nenes màgiques” que busquen estels fugaços, anomenats “engine fragments”. Molt nipó, tot plegat! La podeu veure a youtube. (anunci)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *