M13. Cúmul d’Hércules

M13 està situat a la constel·lació d’Hèrcules. Amb una magnitud de 5.80 està al límit de visibilitat a ull nu però ja s’aprecia la formació fent servir uns petits prismàtics i és un bon representant per aquest tipus de formacions estel·lars. Més de 300.000 estels en tant sols 0,3º (la lluna plena, per comparació, ocupa 0,5º) donant visualment la característica agrupació o “pilota d’estels”

Està situat a 25100 anys llum, proper al límit de la nostra galàxia i l’edat del cúmul vindrien a ser 12.000 milions d’anys.

Fent servir la web de Astrometry.net vaig obtenir la identificació de les galàxies emmarcades, que visualment acompanyen M13.

El missatge d’Arecibo

El 16 de novembre de 1974 un grup de científic encapçalats pel ben conegut Carl Sagan, van dissenyar un missatge amb informació sobre el nostre sistema solar, el planeta Terra i l’esser humà que va ser enviat cap a M13 des del malaguanyat telescopi d’Arecibo. La veritat és que per quan hi arribi estarem tots ben arreglats.

sobre la fotografia

Les fotografies que acompanyen el post les vaig obtenir des de un dels telescopis de SkyGems network a Nerpio (España). Es un conjunt d’exposicions 5×180″ en cada filtre LRGB. El processat és la meva estrena amb PixInsigth.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *