Horsehead Nebula (La nebulosa del cavall)

Quan es combinen les exposicions dels filtres de colors vermell, verd i blau, i es sumen a les imatges de luminancia, apareixent el vermell intens al darrera d’aquesta nebulosa amb les formes dels núvols de gas i les ombres i textures d’aquest reconet de la nostra galaxia s’enten el perquè de la màgia de la fotografia astronòmica. Revelar allò que queda amagat als ulls, capturant la llum emesa fa 1500 anys i poder-ho fer amb els recursos d’un simple aficionat… emociona.

Poc mes de mitja hora connectat al telescopi remot t30 (itelescope.net) de Siding Spring Observatory (Coonabarabran, AUS) m’han permes obtenir aquesta imatge de la nebulosa Barnard 33 (Horsehead Nebula). La coneguda forma del cap de cavall es una nebulosa d’absorció, formada per gas fred (hidrógen) que seria fosca i invisible per nosaltres si no fos per la fantàstica combinació que resulta de tenir al darrera una nebulosa d’emissió (IC434) que la contrasta amb el seu magnífic color vermell.

Aquesta fotogènica combinació l’he capturat amb tan sols 25′ de luminancia, afagint 5x180seg de cada filtre de color (RGB). El telescopi usat es un PlaneWave de 510 mm i la CCD FLI-PL09000. Processat amb Astro Pixel Processor (APP) amb un retoc per eliminar el soroll de crominància amb Photoshop CC.

La nebulosa ocupa una aquests 25×40 arcmin en una zona ben localitzable just per sota del cinturó d’Orió, molt a prop d’ Alnitak (l’estel inferior dels tres característics del cinturó):

mapa obtingut amb Stellarium just per la nit del 07 de febrer de 2021

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *