Cometa C/2021 A1 Leonard

Ara fa exactament un any (3 de gener 2021) G. J. Leonard des del Mount Lemmon Observatory descobria el cometa que durà el seu nom. El primer albirat el 2021. Les possibilitats que fos un cometa visible a ull nu des del hemisferi nord van ser amplament comentades durant tot l’any, sempre a l’espera que es repetís el fenòmen NeoWise del passat 2020. Finalment l’espectacle no ha estat tant reeixit, encara que trobareu bones imatges preses des d’aquestes latituds. Però a partir del 18 de desembre, quan va començar a ser ben visiblke des del hemisferi sud per la seva posició relativa , va patir un augment sobtat de lluentor que l’ha convertit en un objecte fàcil de fotografiar i visible a ull nu (magnitud 2,5)

La primera fotografia és de poc després d’aquest esclat i és una composició LRGB presa des de l’observatori remot de Siding Spring (SSO – t30) amb iTelescope:

C/2021 A1 Leonard desde SSO (Australia)

L’interès despertat per aquest esclat i les bones condicions d’observació i fotografia va fer que els observadors aficionats ens bolquéssim a reservar temps en els telescòpics remots de l’hemisferi sud. Tant va ser així que SkyGems Network va decidir enviar un set de raw data a tots els seus usuaris, obtingut el 30 de desembre, davant d’aquest allau de peticions de reserva que feia impossible

Processant aquest set, que consisteix en uns 15 minuts totals d’exposició amb el telescopi Officina Stellare Veloce 200 AT, situat a Namibia, vaig obtenir aquesta fotografia que és una visió realment magnífica del cometa:

C/2021 A1 Leonard des de Namibia [SkyGem Network raw Data]