Asteroide Didymos després de l’impacte de DART (Aquesta és pels dinosaures!)

Aquesta missió es, de fet, el primer canvi produït per l’home en l’ordre de l’univers … des de la seva creació. Una sonda (de nom DART), nau espacial d’uns 19 metres d’alçada i 600 kg de massa, enviada a 11.000.000 de km de la terra ha impactat contra un asteroide (Dimorphos), d’uns tamany d’uns 80 metres aproximadament i això ha fet canviar la seva órbita. En perdre velocitat, s’aproparà uns centímetres a Didymos , del qual es satel·lit i girarà més ràpid.

Per primera vegada a la història de la humanitat? Home … doncs potser que ho retratem, oi? Però , es clar … es molt lluny! Pot un telescopi d’aficionat, des de la Terra fotografiar un objecte de tamany petit (380m de diàmetre, com dos camps de fútbol) a 11 milions de km de distància… Doncs si.

El punt central es l’asteroide Didymos. Com que el telescopi està seguint l’asteroide,
les imatges consecutives apilades mostren els estels com una traça.

10 imatges de 30 segons cadascuna apilades segint l’asteroide (només 5 minuts d’esposició!!) Com que l’asteroide es desplaça respecte el camp d’estrelles. l’apilament produeix aquestes característiques traces a les estrelles

zoom a l’asteroide Didymos

Sembla que l’impacte ha tingut l’efecte de vaporitzar certs materials de la superficie que ara es mostren en forma de cua (molt lleugerament visible a la imatge) i inclús d’anticua… suggerint que adopta la morfologia cometaria.